Technologia stale się rozwija i mogłoby się zdawać, że pewne rozwiązania technologiczne wyszły z użytku dawno temu. W nowoczesnych domach i mieszkaniach trudno sobie wyobrazić tradycyjne kuchnie węglowe, a jednak okazuje się, że wiele osób decyduje się na to staromodne rozwiązanie chętniej niż na pozornie wygodniejsze kuchenki elektryczne i gazowe. Kuchnie opalane węglem albo drewnem, czyli tak zwane piecokuchnie, są wciąż produkowane, a na rynku mamy dostępny ogromny wybór różnych rodzajów piecokuchni, które możemy dostosować do każdego niemal wystroju wnętrza, nie tylko do wystroju rustykalnego. Kuchnie węglowe posiadają szereg zalet, za które cenią sobie je ich użytkownicy: przede wszystkim, są całkowicie niezależne od zewnętrznych źródeł energii, a ponieważ węgiel i drewno są tanie, to użytkowanie piecokuchni jest niezwykle ekonomiczne.